Pardoselile din bucătărie sunt extrem de solicitate si predispuse la a fi deteriorate, din numeroase motive: apa care se scurge de la chiuveta, grăsimea provenită de la mâncarea gătită, ustensilele de bucătărie care cad pe podea sau traficul intens generat de toți cei care folosesc bucătăria fiind doar câteva dintre acestea. Tocmai de aceea, nu toate tipurile de pardoseli sunt potrivite pentru bucătărie.

Pentru a fi utilizat drept pardoseală bucătărie, este necesar ca un material să aibă anumite caracteristici. Printre acestea se numără rezistența la șocuri mecanice, durabilitatea, rezistența la pete, aspectul plăcut, impermeabilitatea și rezistența la căldură, mai ales într-o bucătărie în care se gătește zilnic.

În acest articol vom prezenta caracteristicile a doua tipuri de pardoseli bucătărie: din parchet și din microciment.

Pardoseală bucătărie din parchet

Parchetul poate fi o alegere excelentă pentru living și dormitoare, mai ales pentru locuințele în care se dorește păstrarea unui aer clasic. Însă, este oare parchetul la fel de potrivit pentru a fi utilizat inclusiv ca pardoseală bucătărie?

Ținând cont de câteva dintre principalele caracteristici menționate anterior, pe care este necesar să le aibă o pardoseală bucătărie, putem ajunge cu ușurință la o concluzie: pardoseala din parchet nu este cea mai inspirată alegere pentru o încăpere expusă unui nivel mare de umiditate și unui trafic intens.

Indiferent de varianta aleasă – parchet din lemn masiv, parchet laminat sau stratificat – pardoseala din parchet va fi întotdeauna sensibilă la umiditate și se va deteriora. De asemenea, parchetul se zgârie foarte ușor, iar o furculiță care cade pe pardoseala bucătăriei poate afecta într-o fracțiune de secundă aspectul plăcut al podelei.

Pardoseală bucătărie din microciment

Microcimentul a devenit una dintre opțiunile preferate pentru pardoseala bucătăriei, atât în cazul celor care își renovează casa, cât și pentru cei care își construiesc o locuință nouă. Este un material versatil, cu multiple calități, motiv pentru care oamenii aleg să îl monteze în mai multe încăperi din casă, nu doar în bucătărie.

Atunci când vine vorba de renovări, microcimentul este unul dintre cele mai potrivite materiale pentru pardoseala bucătăriei, deoarece poate fi montat direct peste pardoseala existentă acoperită cu gresie sau alt material. Așadar, discutăm despre un timp mult mai scurt de lucru, despre un efort mai mic, bani economisiți, dar și o lucrare ce nu va umple toata casa de moloz.

Principalele caracteristici ale microcimentului, care fac din acest material unul dintre cele mai potrivite pentru pardoseala bucătăriei sunt:

  • microcimentul este 100% impermeabil, fiind excelent pentru un spațiu cu umiditate crescută, așa cum este bucătăria;
  • poate fi personalizat după bunul plac și ales în funcție de stilul mobilei de bucătărie, existând numeroase culori și finisaje în care este disponibil;
  • este un material foarte rezistent, din toate punctele de vedere menționate anterior;
  • are un aspect deosebit, fiind montat fără rosturi și îmbinări vizibile;
  • datorită aspectului continuu, pardoseala bucătăriei din microciment se poate curăța și întreține mult mai ușor, iar resturile de mâncare și grăsimea nu rămân între rosturi, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de pardoseli;
  • microcimentul este compatibil cu sistemele de încălzire în pardoseală.

Pentru că acum cunoști toate detaliile de care ai nevoie cu privire la pardoseala bucătăriei din parchet și din microciment, poți face o alegere informată în acest sens. Ține cont de faptul că, în special în bucătărie, ai nevoie de o pardoseală care să reziste trecerii timpului și să își păstreze aspectul plăcut un timp îndelungat.