Amenajarea băii este una dintre cele mai importante etape ale construcției sau renovării unei locuințe. Este necesar să fie alese cele mai bune obiecte sanitare și cele mai rezistente materiale pentru pardoseală și pereți, ținând cont, totodată, de bugetul disponibil. De asemenea, cu toții ne dorim o baie modernă, care să își mențină aspectul plăcut un timp îndelungat.
În întregul proces de amenajare a băii, una dintre etapele în care decizia se ia cu o mai mare dificultate este aceea a alegerii tipului de pardoseală. Dacă în trecut nu existau multe opțiuni pentru pardoseli și oamenii alegeau întotdeauna gresie, astăzi, datorită progresului tehnologic de pe piața materialelor de construcții și finisajelor, avem la dispoziție mai multe variante. De exemplu, o alternativă la gresie este reprezentată de pardoseli decorative. Din categoria pardoselilor decorative face parte și microcimentul, un material care a câștigat multă popularitate datorită avantajelor pe care le oferă.
Atenția la detalii este foarte importantă atunci când alegi o pardoseală pentru baie. Este necesar să ai în vedere mai multe caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească materialul ales, două dintre cele mai importante fiind impermeabilitatea și rezistența.
Pardoseală baie impermeabilă
Baia este un mediu expus umidității, atât prin prisma vaporilor care se formează, dar și luând în calcul stropii de apă, care ajung, inevitabil, pe podea și pereți, fie de la chiuvetă, fie din cabina de duș sau cadă. De aceea, materialul ales pentru podelele din băi trebuie să fie impermeabil.
Atât gresia, cât și microcimentul, sunt materiale impermeabile, insă unul dintre ele se distinge printr-un nivel extrem de ridicat de impermeabilitate, mai exact de 100%. Este vorba despre microciment.
Având în vedere modalitatea prin care se montează microcimentul, în suprafață continuă, fără îmbinări și rosturi vizibile, dar și datorită straturilor de etanșare aplicate, acest material este 100% rezistent la nivelul crescut de umiditate din băi, dar și la stropii de apă care ajung pe pardoseală.
În comparație cu gresia, care se montează cu rosturi prin care apa din baie se poate infiltra cu ușurință, mai ales după o anumită perioadă de timp de la montaj, alegând pardoseli din microciment pentru baie, acest risc este eliminat. Mai mult, microcimentul este potrivit pentru a fi montat inclusiv în interiorul cabinelor de duș din băi.
Pardoseală baie rezistentă
Rezistența este cea de-a doua caracteristică de bază a unei pardoseli potrivite pentru baie. Este vorba despre rezistența mecanică, la impactul cu anumite obiecte, dar și despre rezistența la substanțe chimice sau rezistența pe care o au finisajele și culorile în timp.
Comparând gresia din ceramică (cel mai utilizat tip de gresie, datorită prețului accesibil) și microcimentul din punct de vedere al rezistenței unei pardoseli, cea de-a doua variantă iese și de această dată în evidență, datorită proprietăților de excepție pe care le are. Rezistența la umiditate, chimicale, trafic intens și șocuri mecanice este unul dintre punctele forte pe care le va avea o pardoseală din microciment, indiferent de zona în care este montată: baie sau altă încăpere, interior sau exterior.
Indiferent de alegerea pe care o vei face pentru pardoseala din baie, trebuie să iei în considerare faptul că nu toate tipurile de gresie și microciment sunt la fel. De exemplu, gresia din porțelan este mult mai rezistentă decât cea din ceramică, datorită felului în care este realizată. De asemenea, dacă vei opta pentru microciment, va trebui să alegi unul de calitate superioară, pentru a te bucura de toate avantajele pe care le oferă acest material.
Comenteaza