Amenajarea unei locuințe sau a unui alt tip de spațiu, interior sau exterior, presupune o muncă de cercetare, în prealabil, în urmă căreia se poate decide asupra finisajelor care vor fi utilizate. Astfel că, dacă se urmărește o alternativă la parchet sau gresie și chiar la faianță, microcimentul este o soluție foarte bună și potrivită. Microcimentul este un material utilizat în special în zonele mediteraneene, dar care capătă tot mai mult succes și în România. Acest material reprezintă o soluție extrem de versatilă, care are o estetică aparte și care permite jonglarea cu diferite texturi sau nuanțe, alese în funcție de utilitatea camerei, de atmosfera care se dorește a fi creată și de stilul abordat. Având în vedere că există posibilitatea de a alege dintr-o mare varietate de culori microciment, acest material poate fi încadrat în orice tip de amenajare.

Pe lângă posibilitatea de a fi găsit într-o varietate de culori și texturi, folosirea microcimentului are multiple avantaje, iar cele mai importante dintre acestea sunt detaliate în rândurile următoare.

Microcimentul este rezistent

Când vine vorba despre microciment, oamenii trebuie să știe că acest material este unul rezistent și sigur, grație formulei pe care o are. Microcimentul este robust și rezistent la trafic greu, fiind foarte potrivit chiar și pentru amenajări în exterior. Acesta rezistă la zgârieturi, la șocuri mecanice și nu apar crăpături pe suprafață să. Rezistență microcimentului la acțiunea razelor UV îl face ideal pentru a fi folosit în spații precum grădini, piscine sau parcări. De asemenea, microcimentul este suficient de rezistent pentru a putea fi folosit în interior, în spații cu încălzire în pardoseală.

Deși are o rezistență sporită, microcimentul nu este greu de aplicat, contrar așteptărilor. Metodă de aplicare este una foarte simplă, iar microcimentul poate fi aplicat și peste alte tipuri de materiale, cum ar fi gresia sau faianță, păstrându-și în continuare același grad de rezistență. Totuși, este recomandat că această procedura să fie realizată doar de către personal specializat, pentru că rezultatul final să fie eficient și cel așteptat, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al rezistenței. În general, microcimentul este aplicat în 3-4 straturi, în funcție de suprafață de baza. Primele două straturi includ ciment și particule mai mari de nisip, care au rolul de a conferi durabilitate și rezistență.

Microcimentul se întreține ușor

Totodată, un alt avantaj foarte important pe care îl oferă microcimentul este faptul că se întreține foarte ușor. Pentru curățarea suprafețelor pe care este aplicat microciment se pot utiliza produse de curățenie obișnuite din comerț, deoarece este un material care rezistă foarte bine atât la apă, cât și la agenții chimici.

Când vine vorba despre întreținerea microcimentului, pentru a adaugă un plus de strălucire se recomandă dizolvarea unui tip de ceară specială pentru pardoseli în apă și ștergerea periodică a suprafeței cu acest amestec. Astfel, luciul specific acestui material se va reînnoi și menține pentru mai mult timp.

Microcimentul este impermeabil

Datorita metodei de aplicare a microcimentului, care nu presupune existența unor rosturi, pe lângă aspectul estetic plăcut și unitatea vizuală pe care o oferă, acesta are și un avantaj extrem de important: impermeabilitatea. Acest lucru este posibil și datorită straturilor de etanșare care fac parte din metodă de aplicare a acestui material. Rezistență ridicată la umiditate pe care o are microcimentul permite aplicarea materialului în băi sau chiar în zone din apropierea piscinelor.

Luând în considerare avantajele pe care le oferă folosirea microcimentului, se justifică faptul că acest material are un preț ușor mai ridicat în comparație cu alte finisaje. Totuși, categoria de preț din care face parte microcimentul este una destul de accesibilă. Costul final al unui proiect de amenajare cu microciment variază în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi:

  • calitatea oferită de producătorul materialului;
  • spațiul în care se aplică microciment, în interior sau la exterior;
  • suprafață pe care se aplică microcimentul (de exemplu, dacă este plană sau prezintă denivelări);
  • mărimea suprafeței pe care urmează să se aplice microcimentul;
  • complexitatea proiectului;
  • echipa care se ocupă de aplicare poate solicită și costurile necesare transportului, mai ales dacă locația în care se va desfășura proiectul se află în alt oraș sau județ.

Caracteristicile principale ale microcimentului – versatilitatea, gama variată de culori, întreținerea ușoară, rezistență, raportul calitate preț și impermeabilitatea – sunt principalele motive datorită cărora acest material reprezintă soluția ideală atât pentru spațiile rezidențiale, cât și pentru cele industriale sau comerciale.